Ačkoliv jde o moderní odvětví stomatologie, není zubní  hygiena jen dobře promyšlený marketingový tah, jak se někteří mylně domnívají. Dentální hygiena ve skutečnosti pomáhá předcházet vážnějším problémům v dutině ústní. Na počátku se vám tedy může zdát, že jde o tahání peněz na prevenci, která není potřeba. To však není pravda. Jistě to brzy sami pochopíte. Úkony prováděné v rámci prevence vám totiž do budoucna ušetří spousty peněz za opravy zubů nebo nedej bože zubní náhrady.

 

Na zubech se usazují nečistoty

Na povrchu našich zubů dochází každý den k usazování nečistot. Tím na nich vznikají různé povlaky. V ústech tak najdete zubní mikrobiální povlak neboli zubní plak nebo jeho zmineralizovanou formu. Tu známe jako zubní kámen. Na zubech se navíc mohou objevit pigmenty z barevných potravin, nápojů nebo tabáku. Sami doma se bohužel všech nečistot zbavit nedokážeme. Pomůže nám s tím však profesionál v podobě zubní hygienistky.

Dentální hygiena Brno

Na první návštěvu dentální hygieny si vyhraďte zhruba hodinu času. V případě, že již pociťujete nějaké problémy, počítejte i s delší návštěvou nebo opakovanou návštěvou v blézké budoucnosti. Zubní hygienistka s vámi nejprve probere, jak se staráte o své zuby. Doporučí vám vhodné pomůcky k čištění jako jsou kartáčky, mezizubní kartáčky nebo zubní nit. Pohovoří s vámi o kazech a dalších potížích, pokud nějaké máte.

 

Potom přijde na řadu samotný zákrok

Zákroku na dentální hygieně se bát nemusíte. Není bolestivý. Bolest mohou pocítit maximálně ti, kteří mají dáseň v zánětu. To je pak citlivá na každý dotek. Dentální hygienistka vám nejprve odstraní naddásňonvý zubní kámen a potom ten poddásňový. Následně dojde k opískování zubů pomocí speciální pískové hmoty a vzduchu. Nakonec si ústa vydesinfikujete ústní vodou. Odcházet budete jistě spokojeni s neuvěřitelně skvělým pocitem v ústech.

 

Návštěvu dentální hygieny zdravotní pojišťovny bohužel nehradí. Maximálně během nějaké akce nebo těhotným ženám. V hlavním městě vás návštěva zubní hygieny může vyjít na 1000 a více korun, v ostatních částech republiky pak kolem 500 až 800 korun za návštěvu. Počítejte s tím, že vzhledem za první návštěvu zaplatíte více, než za každou další návštěvu. Ačkoli dvakrát ročně investujete několik stokorun, určitě se vám preventivní péče vyplatí.

 

Jistě víte, že hrazení plomby nebo umělých zubů by vaší peněženku stálo mnohem více finančních prostředků. Nehledě na to, že ušetříte nejen finanční prostředky, ale určitě také čas. V neposlední řadě si pak ušetříte nervy a mnoho bolesti.