Zuby si nestačí čistit každé ráno a večer zubní kartáčkem, ale je zapotřebí použít i správnou techniku. Bez ní vám samotné čištění zubů příliš nepomůže. Stejně tak je nutné zubní kartáček doplnit mezizubními kartáčky.

 

Jaký je ideální zubní kartáček?

Vždy používejte takový kartáček, který má malou hlavičku a co nejměkčí a hustá vlákna. Důležité je nacvičit si manipulaci s kartáčkem. Kartáček si nastavíte tak, aby byla půlka štětinek na dásních a půlka na zubu, přibližně pod úhlem čtyřicet pět stupňů. Pak si začnete jemným krouživým pohybem zuby čistit. Nikdy na kartáček příliš netlačte. Zuby si vyšším tlakem lépe nevyčistíte, naopak jim, stejně jako dásním, můžete uškodit.

 

Na každý zub počítejte s deseti krouživými pohyby. Při čištění předních horních i dolních zubů je lepší mít kartáček ve vertikální poloze. Štětiny kartáčku pak budou z části na zubech a z části na dásni. Opět provádějte krouživé pohyby. Plošky stoliček čistíme střídavým pohybem dopředu a dozadu, minimálně desetkrát.

 

Používejte mezizubní kartáček

Mezizubní prostory je nutné čistit každý den, jen jedno jediné vynechání může způsobit rychlejší rozmnožování bakterií, které vede k zánětu dásní. S jedním mezizubním kartáčkem si ale nevystačíte. Mezizubní prostor máte každý jinak široký, proto si pořiďte minimálně dvě šířky mezizubních kartáčků, díky kterým se dostanete do skutečně úzkých mezírek i těch širších. Se správnou velikostí mezizubních kartáčků vám vždy pomohou na dentální hygieně. Mezizubní kartáček prostrčíme každým mezizubním prostorem alespoň dvakrát. V každém mezizubním prostoru provedeme lehký pohyb, kterým naznačíme písmeno `x`.

Mnoho lidí má ovšem problém s tím dostat kartáček do mezizubního prostoru. Jaký je ten správný úhel pro zavedení mezizubního kartáčku?

 

Mezizubní kartáček přiložte jeho špičkou k mezírce mezi zuby, šikmo k dásni. Kartáček jemně zasuňte do prostoru alespoň z poloviny. Nikdy ale na kartáček netlačte. Zlomíte ho a ještě si můžete poškodit dáseň, máte-li v ní zánět. Raději zvolte jiný úhel mezizubního kartáčku a opět ho zkuste do prostoru mezi zuby jemně vsunout. Jakmile se do mezizubního prostoru dostane, napřimte ho tak, aby byl kolmo k ose zubu. Poté proveďte již zmíněný lehký pohyb kartáčkem do `x` a zase ho vytáhněte. Takto postupujte se všemi mezizubními prostory.

Dentální hygiena Brno

Solo kartáček na dočištění mezizubních prostorů a vnitřní plošky

 

Na dočištění zubů používáme jednosvazkový solo kartáček. Moc lidí ho sice nezná, ale v mnohém vám dokáže pomoci. Vyčistit s ním můžete vnitřní plošky stoliček a také vnitřní i vnější strany zubů, které nevyčistí kartáček klasický ani ten mezizubní. Přikládáme ho tak, aby štětinky směřovaly mezi zub a dáseň, případně do mezizubního prostoru. Na kartáček nikdy netlačíme, čištění provádíme uvolněným zápěstím, velmi malými krouživými pohyby. Jde sice o časově náročnější čištění zubů, než na jaké jste byli doposud zvyklí, avšak velmi účinné. Klidně si solo kartáček vezměte večer k televizi, tak vám půjde čištění samo. Není třeba používat zubní pastu.

 

Kdy přichází na řadu zubní nit?

Nit používáme pouze v případě, že mezizubní prostor nelze vyčistit mezizubním kartáčkem. Nejprve si odstřihněte zhruba 45 cm zubní nitě a následně si oba konce obmotejte kolem prstu u levé i pravé ruky tak, abyste měli mezi palcem a ukazováčkem u obou rukou alespoň 2,5 cm napnuté nitě. Poté nit jemným `pilovacím` pohybem zaveďte do špatně přístupného mezizubního prostoru. Jakmile se do prostoru dostane, nit zahněte do písmenka `c` okolo jedné strany zubu a směřujte s ní po zubu dolů k dásni a následně zase zpátky nahoru. Opakujte i po druhé straně zubu. Dentální hygienistka vám jistě s používáním nitě, nevíte-li si rady nebo nemáte ten správný gryf, velmi ráda poradí.

 

Deset rad pro zdravé a silné zuby:

 

  1. Zuby si čistíme vždy ráno a večer. Není třeba je čistit po každém jídle.
  2. Plak vždy odstraňujeme jen jemnými krouživými pohyby, nikdy na kartáček netlačíme.
  3. Nikdy nepoužíváme tvrdý kartáček, pouze ten nejměkčí s co nejvíce vlákny/štětinkami.
  4. Že jsou zuby perfektně vyčištěné, poznáme tak, že po nich přejedeme jazykem a ucítíme, že jsou hladké.
  5. Kromě klasického kartáčku používáme také mezizubní kartáček i solo kartáček, a to každý den v týdnu.
  6. Kam se nedostane mezizubní kartáček, tam se určitě dostane zubní nit.
  7. Je nutné vybrat správnou velikost mezizubních kartáčků, s tím vám poradí vaše dentální hygienistka
  8. Zubní pasta by měla obsahovat fluoridy, zároveň by však neměla být pěnivá.
  9. Preventivní prohlídku u zubního lékaře absolvujeme alespoň dvakrát ročně, dentální hygienu rovněž dvakrát ročně, avšak pacienti s paradentózou by měli zubní hygienu navštěvovat hned čtyřikrát za rok.
  10. Není třeba používat ústní vodu, zuby vám nevyčistí. Může vám ale osvěžit dech.