Také patříte mezi ty, kdo v drogerii sáhnou po prvním kartáčku, který jim přijde pod ruku? Možná nevíte, že děláte obrovskou chybu. Co když jste sáhli po špatném, který zuby nejenže nevyčistí, ale ještě vám uškodí? Prozradíme vám, podle jakých kritérií je dobré si zubní kartáček vybírat.

 

Na každý problém jiný kartáček

Nejprve je zapotřebí si uvědomit, zda máte zdravý chrup, nebo trpíte na zubní kámen či plak, anebo zdali nosíte rovnátka. Péče o zuby s rovnátky je velmi specifická. Existují však speciální kartáčky, které mají prostřední řadu vláken zkrácenou, aby ostatní vlákna lépe obklopila zámečky rovnátek a příliš je neopotřebovávala.

Na odstraňování zubního plaku je zase nutné najít takový kartáček, kterým dosáhnete i do hůře dostupných prostor. Vhodný je především jednosvazkový, neboli solo kartáček, který má malou hlavičku, díky čemuž můžete poctivě vyčistit každý zub zvlášť. Samozřejmě ale až poté, co si vyčistíte zuby klasickým kartáčkem.

Ti, kdo netrpí žádnými problémy, by měli dbát alespoň na to, aby používali co nejměkčí kartáčky.

Dentální hygiena Brno

Jaké druhy kartáčků existují?

  • Klasické zubní kartáčky

Na trhu najdeme bezpočet druhů a značek klasických zubních kartáčků. Nejdůležitějším faktorem pro jejich výběr by měla být tvrdost/měkkost vláken. Doporučujeme používat středně měkké až měkké kartáčky. Tvrdé kartáčky často poškozují zubní sklovinu i dásně. Jejich jedinou nevýhodou je, že se musí často měnit.

 

  • Zubní kartáčky na rovnátka

Jsou vzhledově velmi podobné těm klasickým, ale střední vlákna mají kratší než ta okrajová. Díky tomu střední vlákna čistí zámečky rovnátek a okolní vlákna zase zuby a dásně. Nevýhodou však je, že není mezi zubními kartáčky na rovnátka takový výběr jako mezi klasickými kartáčky.

 

  • Jednosvazkové `solo` kartáčky

Ačkoliv čištění zubů pomocí solo kartáčku trvá déle, neboť si s ním čistíme každý zub zvlášť, pomáhá nám odstranit i ty nejdrobnější nečistoty na hůře přístupných místech. Jednosvazkový kartáček má jen jeden svazek vláken hustě uspořádaných na malé kulaté hlavičce. Neslouží namísto klasického kartáčku, ale k dočišťování zubů po klasickém čištění.

 

Vlastnosti kartáčků

  • V případě kartáčků pro dospělé by měla být jejich hlavička dlouhá maximálně 2,5 cm (u dětských kartáčků 1,5 cm) s hustě osázenými štětinami ve čtyřech až pěti řadách. Čím menší má kartáček hlavičku, tím lépe se vám s ním bude v dutině ústní manipulovat.
  • Štětiny jsou zastřižené do rovna s lehce zaobleným koncem, díky tomu jsou šetrnější k dásním i zubní sklovině. Občas se do vláken přidávají plastové lamely, jenže ty plak roztírají, ale neodstraňují. Ke všemu mohou podráždit dásně.
  • Samotná rukojeť kartáčku je dlouhá 17 až 25 cm a musí být pevná. Rovná rukojeť je z hlediska správného úhlu, pod kterým si zuby čistíme, nejideálnější.

 

Tvrdá versus měkká vlákna

Jakmile vyzkoušíte více typů kartáčků, sami poznáte, co vám vyhovuje nejvíc. Se správným výběrem vám rovněž poradí dentální hygienista. Z pravidla ovšem platí, že čím měkčí kartáček používáte, tím menší riziko poškození dásní a zubní skloviny hrozí. Navíc si lépe vyčistíte oblast kolem krčků zubů, kde se plak usazuje ze všeho nejčastěji. Měkké kartáčky ocení i ti, kdo mají citlivé dásně a zuby. Rozhodnete-li se však pro tvrdší kartáček, musíte být při manipulaci s ním velmi opatrní, neboť si můžete způsobit poranění dásní a také rychleji opotřebováváte zubní sklovinu.