Není žádnou výjimkou, že lidé dentální hygienu zanedbávají. K zubnímu lékaři nebo dentálnímu hygienistovi buď chodí jen sporadicky, nebo vůbec. Přitom by mělo být pravidlem docházet na dentální hygienu minimálně jednou až dvakrát ročně.

 

První návštěva

Preventivní návštěva dentální hygieny může zabránit mnohdy velmi nákladným zákrokům, které jsou způsobeny zubními kazy či kamenem. Pokud jste tedy v posledním roce na dentální hygieně nebyli vůbec, je nejvyšší čas to napravit.

 

Pokud zatím svou dentální hygienistku či hygienistu nemáte, najděte si místo, které navštívíte a objednejte se. Během vstupního vyšetření nejprve dentální hygienista zhodnotí stav dásní. Díky tomu zjistí, zdali nekrvácejí a jestli v nich není zánět. Rovněž zběžně obhlédne zubní plak, zubní kámen, pigmentaci, erozi a další nedostatky, které se mohou v dutině ústní objevit.

Dentální hygiena Brno

 

Nechte si udělat rentgen

Při prvním vyšetření by měl dentální hygienista také použít zubní rentgen, díky němuž detailněji prozkoumá stav zubů a tvrdých tkání. Tento rentgen, který vytváří panoramatické snímky, není tak škodlivý jak klasický RTG přístroj. Moderní zubní ordinace používají i stomatologické mikroskopy, díky kterým získají přehled i o stavu kořenových kanálků a dalších špatně přístupných míst.

 

Jak předcházet paradentóze?

Nejčastějším problémem bývá právě zubní kámen, ten odstraníte nejenom používáním vhodného zubního kartáčku, ale rovněž mezizubních kartáčků. Jestliže je nepoužíváte, pravděpodobně na zubech zubní kámen máte. Jenže příliš mnoho zubního kamene způsobuje ustupování dásní či zánět provázený otoky a krvácením dásní, který může po pár letech vyústit až v paradentózu. Než hygienista začne odstraňovat zubní kámen, ze všeho nejdříve vám vysvětlí, jak naše zuby fungují, jak rostou, co se s nimi může stát, pokud si je správně nečistíme, nebo co se děje, když se v zubu objeví kaz. Rovněž s vámi probere domácí ústní hygienu, vysvětlí vám, jak si správně čistit zuby kartáčkem, mezizubním a solo kartáčkem nebo zubní nití. Ačkoliv se to může zdát jako zbytečné, opak je pravdou. Mnozí z nás vůbec netuší, jak se ústní hygiena provádí tak, aby byla skutečně účinná.

 

Odstranění zubního plaku

Následuje samotné odstranění zubního kamene a plaku. Někdy se však může stát, že za jednu hodinu či hodinu a půl trvající návštěvu hygienista vše odstranit nestihne, proto je zapotřebí přijít po několika týdnech znovu. K odstraňování zubního kamene se používá ultrazvukový odstraňovač, a to zejména ve chvíli, kde je na zubech zubního kamene skutečně hodně. Následuje `ruční` škrábání odolného kamene, který se drží především na zadní straně dolních předních zubů. Nejde o nijak bolestivý zákrok, avšak samotný zvuk `škrábání` pro někoho nepříjemný být může. Nakonec se zuby zaleští a většinou hygienista provede i lokální fluoraci v místech, kde byl kámen ze zubů odstraněn.

 

Nepodceňte kontrolní návštěvu

Obvykle si s vámi hygienista po první návštěvě domluví ještě návštěvu kontrolní a to v rozmezí čtrnácti dnů až dvou měsíců. Je totiž nutné překontrolovat, zdali pacient správě dodržuje domácí dentální péči a zároveň v některých případech musí zubní kámen dočistit.

 

Lidé, kteří nemají žádný zubní kaz ani problémy se zubním kamenem, docházejí na dentální hygienu zpravidla dvakrát ročně. Pokud však trpíte paradentózou, nosíte rovnátka či máte implantáty, doporučujeme dentálního hygienistu navštěvovat třikrát až čtyřikrát ročně. Stejně tak je zapotřebí častěji navštěvovat dentální hygienu v období těhotenství.

 

Jak dlouho návštěva dentální hygieny trvá a kolik stojí?

Vstupní prohlídka, která obsahuje komplexní klinické vyšetření a rentgen, je u většiny zubních klinik, které mají uzavřené smlouvy s pojišťovnami, zdarma. Za další návštěvy, jenž trvají zhruba hodinu až hodinu a půl, zaplatíte od jednoho do dvou tisíc korun.

 

Vždy je třeba se na dentální hygienu či zubní prohlídku objednat předem.

 

Správná a pravidelná péče o zuby je velmi důležitá. Pravidelné návštěvy zubaře či dentálního hygienisty v mnoha případech dokážou diagnostikovat problém ještě dříve, než začne být skutečně vážný.