Stejně, jako je důležité si pravidelně čistit zuby a docházet na preventivní prohlídky ke svému stomatologovi, je důležité navštěvovat alespoň dvakrát ročně také zubní hygienu.

 

Na povrchu našich zubů dochází dennodenně k usazování nečistot, čímž vznikají různé povlaky. V ústech tak najdete zubní mikrobiální povlak, kterému se říká zubní plak nebo jeho zmineralizovanou formu, kterou známe jako zubní kámen. Na zubech se navíc mohou objevit pigmenty z barevných potravin, nápojů nebo tabáku. Některých nečistot se zbavíte správným čištěním. Nikdy se však nezbavíte všeho na 100 %.

Dentální hygiena Brno

Jak jistě víte, dlouhodobá přítomnost plaku a zubního kamene se podílí na vzniku zubního kazu. Navíc jde o hlavní příčinu zánětu dásní, což je nejčastější onemocnění lidské populace. Chronický zánět navíc vede k parodontitidě, která je nevratná a může vést až k vypadávání jinak zdravých zubů. Těmto stavům je třeba předcházet. Právě to vám umožní pravidelné návštěvy zubní hygieny.

 

Kdy začít? Včera bylo pozdě

Ideální je začít navštěvovat zubní hygienu od tří let, kdy je dítě již schopné spolupracovat. To pochopitelně mnoho z nás již nestihne. Každopádně s návštěvou vůbec neotálejte. Určitě se co nejdříve objednejte, pokud vám při čištění zubů krvácí dásně, cítíte zápach ze svých úst, dochází k ústupu dásní nebo máte dásně na první pohled oteklé, případně citlivé na dotyk. Ale i v případě, že tyto problémy nepociťujete, vám doporučujeme najít zubního hygienika co nejdříve. Prevence vám ušetří mnoho starostí, peněz i bolestí.

 

Jak návštěva probíhá?

Na první návštěvu dentální hygieny si vyhraďte zhruba hodinu až hodinu a půl času. Zubní hygienička s vámi pravděpodobně nejprve probere, jak se staráte o své zuby. Nejspíš vám doporučí vhodné pomůcky k čištění jako jsou kartáčky, mezizubní kartáčky nebo zubní nit. Pohovoří s vámi také o kazech a dalších potížích, pokud nějaké máte.

 

Po pohovoru se pustí do odstraňování zubního kamene z vašich zubů a následně vám ošetřené zuby a dásně opískuje. Poté vás nechá ústa vypláchnout ústní vodou. Ve většině případů jde o bezbolestné zákroky. Zubní hygiena vás může nepatrně bolet jen v případě, že již trpíte zánětem dásně. Ostatně, pak je dáseň citlivá na dotek.

 

Každá další návštěva však již bude jen příjemnější, pokud je budete udržovat v pravidelné rovině. Obecně platí, že by se na zubní hygienu mělo docházet dvakrát ročně. Pokud však již trpíte paradentózou, je dost možné, že budete muset docházet o něco častěji. Jde však o to, co vám doporučí hygienička.

 

Pokud nevíte, kde sehnat kvalitního zubního hygienika, pak se obraťte na svého zubního lékaře. Většina z nich v dnešní době již s dentálními hygieniky spolupracuje. Minimálně by vám však měl váš zubař poskytnout správné kontakty.