Návštěvy zubní hygienistky rozhodně nejsou vhodné je pro některé věkové kategorie. Právě naopak. Tyto specialisty by měli navštěvovat úplně všichni bez ohledu na věk nebo stav dutiny ústní. Podle odborníků by zubní hygienu měli absolvovat alespoň dvakrát ročně malé děti s právě prořezanými zoubky, stejně jako senioři s protetickou náhradou. Zatímco malé děti si díky tomu udělají správné návyky a své zuby si udrží v bezpečí co nejdéle, senioři zase alespoň částečně zachrání to, co se ještě dá. Například zdraví svých dásní.

 

Co udělat před první návštěvou

Důležité je vědět, že před první návštěvou dentální hygieny, je vhodná konzultace s vaším zubařem. Hygienistka totiž může začít svoji práci jen ve chvíli, kdy máte vyřešené problémy s kazy. V každém případě se se svým zubním lékařem poraďte o tom, kam můžete začít docházet na zubní hygienu. Je dost možné, že tyto služby zprostředkovává u sebe v ordinaci, případně s některou dentální hygienistkou spolupracuje.

Dentální hygiena Brno

Co se stane, pokud se o zuby nebudete starat

Pokud nebudete docházet na pravidelné prohlídky ani na zubní hygienu, pravděpodobně se nahromadí plak a zubní kámen, který dráždí dásně. Pak vznikne zánět dásní, ze kterého může být parodontitida. Pokud tato nemoc dojde opravdu daleko, ustoupí velké množství kosti a zub se uvolní. Pak může i zdravý zub vypadnout. Je třeba podotknout, že paradentóza je nevratná a nevyléčitelná. Jde ji pouze stabilizovat. Čím dříve se tedy začnete starat o svůj chrup a dásně, tím lépe.

 

Jak vypadá návštěva dentální hygieny

Na první  návštěvu si vyhraďte alespoň 60 minut. Nejprve dojde na rozhovor o tom, jak se staráte o své zuby. Hygienistka vám doporučí správnou tvrdost kartáčku, případně vhodnou zubní pastu. Ukáže vám, jak si správně čistit zuby a doporučí vhodné mezuzubní kartáčky. Potom vás zbaví zubního kamene (naddásňového i poddásňového) a následně vaše zuby opískuje. Každou další návštěvu pak bude stav vašich zubů udržovat stejným postupem. Počítejte s tím, že další návštěvy budou zhruba na 30 minut.  Docházet na zubní hygienu je vhodné dvakrát do roka, pokud se s vámi zubní hygienistka nedohodne jinak. Někomu totiž stačí návštěva jednou ročně a těm, kteří mají problémy naopak dvě návštěvy během roku stačit nemusí.

 

Zubní hygienu bohužel neproplácí zdravotní pojišťovny. Jen u některých sem tam můžete využít akcí, jiné hradí péči o zuby těhotným ženám. V každém případě stojí za to uhradit několik sto korun za preventivní péči. Jistě vás to vyjde levněji, než úhrada plomb nebo dalších úkonů u zubního lékaře. Navíc díky prevenci neušetříte pouze peníze, ale také spoustu času a v neposlední řadě také bolesti.