Dentální hygiena je poměrně moderní součástí stomatologie. Ačkoli se na první pohled může zdát, že jde hlavně o marketingový tah, kterým se někdo snaží vydělat peníze, není tomu tak. Zubní hygienistka se snaží vaše zuby a dásně udržet ve zdraví a ušetřit vám tak starosti, bolesti a peníze, které byste museli investovat do nejrůznějších zákroků při spravování zubů.

 

Pokud se ptáte, kdy je vhodné začít docházet na zubní hygienu, odpověď je jasná. Co nejdříve to jde. Dentální hygiena totiž není určena jen pro jisté věkové skupiny. Je tady pro všechny od malých dětí po seniory, kteří už mají nějakou tu protézu. Každému může pomoci. Zatímco malým dětem pravděpodobně velice oddálíte první potíže se zubními kazy nebo záněty dásní, seniorům alespoň trochu uleví od problémů, které již řeší.

Dentální hygiena Brno

Jak vypadá prohlídka na dentální hygieně

Na první návštěvě si s vámi dentální hygienistka promluví o tom, jakým způsobem se staráte o své zuby a dásně. Proberete, jak si správně čistit zuby nebo jaký vybrat zubní kartáček. Každý z nás totiž musí používat jinou tvrdost nebo velikost. Kromě toho vám hygienistka doporučí i vhodnou zubní pastu. Dostane se pochopitelně také na další pomůcky jakou jsou mezizubní kartáčky nebo zubní nit.

 

Věděli jste, že je nutné používat správnou velikost mezizubního kartáčku? A že je vhodné si zuby čistit na sucho bez zubní pasty alespoň 10 minut denně třeba u televize?  Tyto i jiné informace se v rámci prvního rozhovoru určitě dozvíte. Pak již dojde na samotné ošetření. To je ve většinou bezbolestné. Bolet však může ty, kteří již přišli pozdě a jejich dásně jsou v zánětu nebo dokonce trpí paradontitidou.

 

Zubní hygienička vám nejprve odstraní naddásňový zubní kámen a posléze se dostane i na ten poddásňový. Po ošetření, se dostane na takzvané pískování. První ošetření bude pravděpodobně trvat 60 minut. V případě velkého množství zubního kamene či zánětu, může ošetření trvat dokonce ještě o několik minut déle. Každá další návštěva však bude kratší. Na prevenci se dochází, stejně jako k zubaři, jednou za půl roku a běžná návštěva pak trvá kolem třiceti minut. Je však možné, že vám zubní hygienistka doporučí docházet jen jednou ročně nebo naopak víckrát. Záleží opravdu na stavu vašich zubů a dásní.

 

Dentální hygiena ušetří nervy i peníze

Návštěvu dentální hygieny zdravotní pojišťovny zpravidla nehradí.Některé nabízí úhradu jako bonusy, jiné nabízí úhradu alespoň těhotným ženám. Většina populace si tak zákroky musí hradit sama. V hlavním městě vás návštěva zubní hygieny může vyjít zruba na1000 až 1500 korun, v ostatních částech republiky pak zaplatíte od 500 korun za návštěvu. Ačkoli dvakrát ročně investujete kolem tisíce korun, určitě se vám péče vyplatí.

 

Myslete na to, že díky preventivní péči předcházíte dalším zákrokům jako je vrtání zubů, aplikace plomby nebo dokonce trhání zubů a tvorba zubní náhrady. Zhruba hodina času ročně a několik stokorun vám tak ušetří mnoho hodin strávených v křesle vašeho zubního lékaře a spokojená bude nakonec jistě i vaše peněženka. Nehledě na to, že si ušetříte mnoho nervů.