Dentální hygiena je název pro několik preventivních úkonů, které odstraňují zubní plak a zubní kámen, a to naddásňový i poddásňový. Zatímco zubař kontroluje zejména přítomnost kazů a je tu hlavně proto, aby opravil, co se zkazilo, zubní hygienici mají problémům předcházet. Díky zubní hygieně dochází k redukci bakterií v ústech. Snižuje se tak riziko paradontitidy a nejrůznějších infekcí. Navíc je také nižší riziko vzniku zubního kazu. Kazy mají totiž bakteriální původ a bakterie se v ústech zubní hygienou eliminují.

 

Na povrchu našich zubů dochází dennodenně k usazování různých nečistot. Tím vznikají na zubech i mezi nimi různé povlaky. V ústech tak najdete zubní mikrobiální povlak, kterému se běžně říká zubní plak, a také jeho zmineralizovanou formu. Tu známe jako zubní kámen. Na zubech se navíc mohou objevit pigmenty z potravin, nápojů nebo tabáku. Pochopitelně se některých nečistot z úst zbavíme čištěním zubů, není to však stoprocentní. Některé nečistoty na zubech i přes veškerou snahu zůstanou.

Dentální hygiena Brno

Kdy začít navštěvovat zubní hygienu

Ideální je začít navštěvovat zubní hygienu od dětství. Prakticky od doby, kdy je dítě již schopné spolupracovat, tedy zhruba od tří nebo čtyř let. V případě, že ještě dentální hygienu nenavštěvujete s návštěvou vůbec neotálejte. Určitě se co nejdříve objednejte, pokud vám při čištění zubů krvácí dásně, cítíte zápach ze svých úst, dochází k ústupu dásní nebo máte dásně na první pohled oteklé, případně citlivé na dotyk. Ale i v případě, že tyto problémy prozatím nepociťujete, doporučujeme najít zubního hygienika co nejdříve. Prevence vám ušetří mnoho starostí, peněz i bolestí.

 

Před návštěvou zubní hygieny si pohovořte se svým zubařem. Pravděpodobně vám někoho doporučí nebo se dozvíte, že dentální hygienistka dochází přímo do ordinace vašeho stomatologa v rámci spolupráce. Zubař navíc zhodnotí stav vašeho chrupu a případně opraví, co je potřeba předtím, než vás pošle k dentální hygienistce.

 

První návštěva bude nejdelší

 

Na první návštěvu zubní hygieny si vyhraďte zhruba hodinu času. Pokud máte nějaké potíže s dásněmi, může se návštěva ještě trochu protáhnout. Zubní hygienistka s vámi pravděpodobně nejprve probere, jak se staráte o své zuby.Doporučí vhodné pomůcky k čištění zubů a dutiny ústní jako jsou správné zubní kartáčky, mezizubní kartáčky nebo zubní nit. Pohovoří s vámi také o kazech a dalších potížích, pokud nějaké máte. Dozvíte se vše podstatné o každodenní péči.

 

Po pohovoru se pustí do odstraňování zubního kamene z vašich zubů, a to naddásňového i poddásňového. Následně vám ošetřené zuby a dásně opískuje speciální hmotou. Poté vás nechá ošetřená ústa vypláchnout ústní vodou. Ve většině případů jde o bezbolestné zákroky. Zubní hygiena vás může bolet jen v případě, že již trpíte zánětem dásně. V tu chvíli jsou totiž dásně citlivé a často krvácí.