Jak vypadá čas strávený se zubním hygienikem? A proč bychom vlastně měli docházet na zubní hygienu, když máme svého dentistu? Kam až může zajít špatná péče o chrup?

 

Dentální hygiena je preventivní úkon, který odstraňuje zubní plak a zubní kámen. Zatímco zubař kontroluje zejména přítomnost kazů a je tu hlavně proto, aby opravil, co se zkazilo, zubní hygienici mají problémům se zuby předcházet. Díky dentální hygieně dochází k redukci bakterií v ústech. Snižuje se tak riziko paradontitidy a infekce. Navíc je také nižší riziko vzniku zubního kazu. Kazy mají totiž bakteriální původ a bakterie se v ústech zubní hygienou eliminují.

Dentální hygiena Brno

Jak vypadá prohlídka zubním hygienikem

Na první návštěvě si s vámi dentální hygienička pohovoří o tom, jakým způsobem se staráte o své zuby. Pravděpodobně se vás zeptá také na rodinnou anamnézu. Proberete, jak si správně čistit zuby. Dentální hygienička vám doporučí správnou tvrdost kartáčku i vhodnou zubní pastu. Dostane se pochopitelně také na další pomůcky jakou jsou mezizubní kartáčky nebo zubní nit.

 

Věděli jste, že je nutné používat správnou velikost mezizubního kartáčku? A že je vhodné si zuby čistit klidně na sucho bez zubní pasty třeba 15 minut denně u televize? Že ne? Pravděpodobně se to tedy dozvíte právě na zubní hygieně. Pak již dojde na samotné ošetření. To je ve většině případů bezbolestné. Bolet však může ty, kteří již přišli takříkajíc pozdě a jejich dásně jsou v zánětu nebo trpí paradontitidou.

 

Zubní hygienička vám nejprve odstraní naddásňový zubní kámen a posléze se dostane i na ten poddásňový. Po ošetření, se dostane na pískování. První ošetření bude pravděpodobně trvat hodinu. V případě velkého množství zubního kamene či zánětu, může ošetření trvat dokonce ještě o něco déle. Každá další návštěva však již bude kratší. Na prevenci se dochází, stejně jako k zubaři, jednou za půl roku a běžná návštěva pak trvá kolem třiceti minut.

 

Zubní hygiena vám ušetří peníze i bolest

Možná se vám na první pohled zdá, že je to naopak. Za každou návštěvu dentální hygieničky přece zaplatíte. Prevence se vám však mnohonásobně vrátí. Pokud byste na zubní hygienu nedocházeli, pravděpodobně by se ve vaší dutině ústní dříve nebo později objevil nějaký kaz nebo zánět dásní. Pak byste museli vynaložit velké finanční prostředky, abyste vše dali do pořádku.

 

Nechme však peníze stranou. Důležité je, že díky dentální hygieně můžete předejít velkým bolestem, které se pojí s paradentózou nebo zubními kazy, jejich vrtáním nebo trháním zubů. Právě dentální hygiena zajistí zdraví vašemu chrupu.