Dentální hygiena je preventivní léčebný výkon, který primárně odstraňuje zubní kámen, povlak na zubech a další nečistoty z vašich úst. Díky dentální hygieně dochází k snížení rizika infekce, případně zánětu dásní. Kromě toho jde také o prevenci zubního kazu, který má bakteriální původ.

 

Přechází závažným problémům

Ačkoliv jde o poměrně moderní odvětví stomatologie, není dentální hygiena žádný marketingový tah. Dentální hygiena totiž pomáhá předcházet vážnějším problémům v dutině ústní. Na počátku se vám tedy může zdát, že jde o prosté tahání peněz na prevenci, která není potřeba. To však není vůbec pravda. Právě úkony prováděné v rámci prevence vám do budoucna ušetří spousty peněz za plomby a další opravy zubů.

 

Abychom měli zdravé dásně i zuby, je vhodné na zubní hygienu chodit dvakrát ročně, stejně jako na preventivní prohlídky ke svému stomatologovi. Zubní hygiena není určena jen pro dospělé. Právě naopak, naučit se starat o zuby bychom měli již malé děti. Na zubní hygienu je tak vhodné docházet od co možná nejútlejšího věku. Ideální začátek je mezi třetím a čtvrtým rokem, kdy již děti dokáží spolupracovat.

 

Dentální hygiena Brno

Co se stane, pokud na zubní hygienu nebudu docházet?

Na zubech se hromadí plak a poté také zubní kámen. Ten v mnoha případech dráždí dásně. Právě ze zubního kamene může vzniknout zánět dásní. Důsledkem zánětu dásni je pak paradentóza. Pokud dojde toto onemocnění příliš daleko, ustoupí příliš velké množství kosti a zub se uvolní. Ve výsledku vám tak může kvůli nedbalosti vypadnout jinak zcela zdravý zub. Navíc budete trpět bolestmi dásní a jejich krvácením. To se většinou dostavuje při každém čištění, jakkoli jste opatrní.

 

Paradontitida se bohužel nedá vyléčit, jen stabilizovat. Ideální je tedy nemoc diagnostikovat co nejdříve, ideálně se jí úplně vyhnout správnou péčí a pravidelnou návštěvou dentální hygieny. Pokud je již pozdě a paradentóza se rozjela, znamená to pro pacienta doživotní větší starost o jeho zuby a dásně.

 

Jak probíhá návštěva ordinace

Před jakýmkoliv zákrokem proběhne rozhovor. Dozvíte se, jak si správně čistit zuby a dostanete pravděpodobně doporučení na vhodný zubní kartáček a pastu. Dalším tématem budou jistě mezizubní kartáčky nebo zubní nitě. Dentista vám ukáže, jak se jednotlivé druhy kartáčků a nití správně používají. Poté dojde na samotné ošetření.

 

Nejprve dojde k odstranění naddásňového zubního kamene, pak je na řadě poddásňový zubní kámen. Poté je na řadě pískování a fluoridizování. Zákrok je většinou bezbolestný. Bolest můžete pocítit v případu, že vaše dásně již postihl zánět. Každou další návštěvou to však bude lepší.