Profesionální péče o chrup se v poslední době nesoustřeďuje jen na stomatology. Již několik let je na scéně také dentální hygiena. Ta pomáhá ošetřením dutiny ústní předcházet vážnějším problémům. Jde o léčebný proces, díky kterému zuby a dásně zůstanou déle zdravější. Rozhodně nejde o žádný marketingový tah, který by měl z lidí bezdůvodně tahat další peníze. Docházet na zubní hygienu má opravdu smysl.

Rozdíl mezi preventivní prohlídkou a dentální hygienou

Preventivní prohlídka u zubaře probíhá dvakrát ročně, stejně tak často byste měli docházet na dentální hygienu, pokud se s hygienistkou nedohodnete jinak. V tomto se tedy tyto prohlídky opravdu neliší. Preventivní prohlídka u zubního lékaře však odhaluje zárodky problémů v dutině ústní. Tedy zubní kazy nebo například zánět dásní. Dentální hygiena však těmto stavům přechází. Zubní hygiena vás zbaví naddásňového i poddásňového zubního kamene i zubního plaku. Zbavíte se také pigmentace z barevných nápojů, potravin nebo cigaret.

Dentální hygiena Brno

Jak návštěva dentální hygieny vypadá?

Při první návštěvě je potřeba počítat asi s hodinou času, kterou si vymezíte na vyšetření. Záleží pochopitelně na tom, v jakém stavu jsou vaše zuby a dásně. Pokud máte nějaký problém, je dost možné, že se zdržíte o několik desítek minut déle nebo si s vámi hygienistka domluví další termín v blízké době. Vyšetření většinou není bolestivé. Nepříjemný pocit mohou mít ti, kdo mají dásně v zánětu. Pak jsou totiž dásně citlivé na dotyk a dotyčný tak při ošetřování může cítit mírnou bolest.

 

Na počátku každopádně hygienistka zhodnotí stav vaší ústní hygieny. Pravděpodobně vám doporučí vhodný zubní kartáček a pastu nebo používání mezizubních kartáčků správné velikosti. Poté dojde na odstranění zubního kamene a následně k dočištění takzvaným air-flow neboli pískováním.

Dentální hygiena peníze spíše šetří

Návštěvu dentální hygieny většinou zdravotní pojišťovny nehradí. Maximálně během nějaké speciální akce nebo těhotným ženám. V hlavním městě vás návštěva zubní hygieny může vyjít na 1000 až 1500 korun, v ostatních částech republiky pak kolem 700 korun za návštěvu. Počítejte s tím, že vzhledem k době první návštěvy zaplatíte více, než každou další návštěvu. Ačkoli dvakrát ročně investujete několik stokorun, určitě se vám péče vyplatí.

 

Jistě víte, že hrazení plomby nebo umělých zubů by vaší peněženku stálo mnohem více finančních prostředků. Nehledě na to, co byste si museli vytrpět bolesti a kolik času by jste pravděpodobně u zubního lékaře s nějakými potížemi strávili.